DCBC25 Bier

Cadeau

Voor de Dutch CRAFT Beer Conference 2025 heeft de DCBC25-commissie een bijzonder bier met Nederlandse historische wortels ontwikkeld. Het recept van dit bier is namelijk gebaseerd op de klassieke stijl “Oud Beijersch Bier”. Deze stijl was in de 19e eeuw een van de eerste lagerbieren die in Nederland voet aan de grond kreeg, nog voordat Pils uitgevonden was.

Deze Oud Hollandse Lager kenmerkt zich door een roodbruine kleur en doet daarmee denken aan een Dunkel. Maar het strakkere smaakprofiel maakt duidelijk dat het hier een pittigere stijl betreft. Naast de donkere moutsoorten die een robuust volle smaak aan het bier geven, speelt hop hier een nadrukkelijke rol in geur en smaak. De droog bittere afdronk versterkt het doordrinkbare karakter van dit bier. Met recht echt een brouwers bier!

Hop, mout en gist

Dit bijzondere DCBC25-bier is mogelijk gemaakt door The Swaen (mout), Eerste Wijke (hop) en Jasper Yeast (gist) en is gebrouwen bij de Kaapse Brouwers uit Rotterdam. Rens en Pieter van 75B hebben dit bier in een pracht Oud Nederlands jasje gestoken en zich voor de print op de blikken laten inspireren op de klassieke bewaarbussen die iedereen wel kent.

  • Mout van The Swaen - Vienna, Munich, Red, Melany, Pils & Munich Dark
  • Hop van Eerste wijk - Willamette T90
  • Gist van Jasper Yeast - JY 330 Dutch Lage

Logo Eerste Wijk Logo The Swaen Logo Jasper Yeast Logo NOMOQ in nieuwsbrief DCBC25
Hop Mout Gist Bierblikje

Kleur, bitterheid en alcoholpercentage

Het DCBC25-bier is gebaseerd op het klassieke Oud Beijers bier. Dit is een klassieke bierstijl met een rijke geschiedenis, vaak verbonden aan traditionele brouwerijmethoden en recepturen. Dit zorgt voor een samenstelling van:

  • EBC 30: Amberkleurig bier.
  • IBU 18: Lichte bitterheid.
  • ABV 4,8%: Gematigd alcoholpercentage

Tekststrook DCBC25 bierblikje

Eerste Wijk

De Eerste Wijk is het grootste en oudste sociaal agrarische bedrijf van Nederland: het omvat een groenbedrijf, een kwekerij en 100 hectare landbouw. Op onze gronden verbouwen we onder de naam NoordNederlandse Hop vier hectare hop, waarmee we de grootste zakelijke hopkweker van Nederland zijn. Onze ambitie is om in de loop der jaren verder te groeien met de hop.

We telen momenteel 8 soorten hop; en op verzoek kunnen we ook andere soorten gaan telen. Je vindt ons aanbod op de website: www.noordnederlandsehop.nl

The Swaen

Sinds 1906 is The Swaen een gevestigde naam in de Nederlandse moutwereld. Onze onafhankelijkheid als familiebedrijf en onze inzet voor innovatie stellen ons in staat om mout te leveren van de hoogste kwaliteit, met een unieke focus op speciaal mout, waaronder ons geroosterd en karamel mout, gemaakt in onze Probat drumrooster. Bovendien zetten wij ons in voor een lokale en duurzame moutketen: Nederlands graan, verwerkt tot Nederlands mout, voor Nederlands bier.

Ons proces begint bij het selecteren van de beste gerst, en door vakmanschap en geavanceerde technologieën ontwikkelen we unieke mouten die smaken en aroma’s naar voren brengen die bieren hun onderscheidende karakter geven. Het is voor ons een eer om te mogen bijdragen aan dit speciaal DCBC25 bier dat op de Dutch Craft Beer Conference geproefd zal worden.

Jasper Yeast

Wij zijn een onafhankelijk gistbedrijf dat zich richt op de productie van hoogwaardige gisten voor de bierliefhebbers onder ons. Onze specialiteit is verse vloeibare gist van hoge kwaliteit, unieke giststammen, en deskundige ondersteuning. Iedereen die bij ons werkt heeft commercieel gebrouwen. 

De gist die is gebruikt voor het DCBC bier is een lagergist uit Nederland geïsoleerd door Jasper Yeast zelf uit een historische cultuur. Een robuuste stam, betrouwbaar en makkelijk te hergebruiken voor meerdere batches voor hoge kostenefficiëntie en energiebesparing. De gist accentueert het moutprofiel zonder de complexiteit teniet te doen met een mooie schone en zachte afdronk. We zijn erg trots dat we deel mochten maken van dit prachtige bier!

Sluiten